8 ago 2014

Protocols socials i tecnologies digitals, Netiquette

Ara fa uns dies, llegint el diari em vaig trobar amb l'article "WhatsApp i la vida social: manual d'instruccions - Quins usos es consideren respectuosos - Alguns experts veuen necessaris protocols socials per a la tecnologia"

image

I em va recordar el que ja fa uns anys s'havia identificat amb el nom de "Netiquette", és a dir, el protocol, bons usos i maneres de comportar-se amb les tecnologies digitals.

Si bé les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ens poden aportar una millora en les nostres comunicacions i relacions, productivitat i eficiència en el nostre dia a dia, personal i professional, també és cert que un mal ús o un ús inadequat, ens pot perjudicar o, inclús molestar al nostre entorn.

I és aquí on entren en joc les 'normes socials' correctes en l'ús d'aquestes eines.

Si voleu trobar més informació sobre el concepte us recomano que busqueu el terme 'Netiequette' i hi trobareu força literatura.

Ara bé, avui volia fer esment del contingut de l'article del diari ARA que us comentava.

Podeu trobar-lo tot sencer a http://www.ara.cat/premium/WhatsApp-vida-social-manual-dinstruccions_0_1073292720.html

Algunes de les recomenacions dels experts que comparteixo totalment:

  • "Coses que ens hem de plantejar: ¿S'ha de contestar un correu electrònic de feina a les 12 de la nit? ¿S'han de penjar ecografies d'embarassades al Facebook? ¿Es pot estar whatsappejant tota l'estona mentre es pren una cervesa amb un amic o amb la parella? ...
  • El mòbil durant la nit. S'hauria de posar un límit als 'whatsapps' a hores intempestives... "L'aparell es connecta 24 hores 7 dies a la setmana, però jo no"...
  • Fer 'phubbing': La pràctica d'ignorar algú per culpa del mòbil. . La pràctica d'ignorar algú que es té al davant pel fet d'estar tota l'estona pendent del mòbil s'anomena phubbing, un mot format per les paraules phone (telèfon) i snubbing (ignorar). Algunes persones són especialment sensibles. ¿S'ha d'apagar sempre el telèfon quan ens acompanya algú? ¿Estem prioritzant les màquines a les persones? ... El que tenim al WhatsApp, a la trucada o al mail és una persona més en aquell espai-temps. Li hem de donar la mateixa importància que a la persona que tenim present..
  • La multitasca pot portar la dispersió i fragmentació. Internet i les xarxes socials han insuflat la simultaneïtat i la multitasca ... la majoria d'eines són asíncrones, és a dir, no simultànies i, per tant, la necessitat de contestar al moment està mal entesa. Si algú no vol que sigui asíncron, millor que faci una trucada...
  • Mòbil i vida laboral. Els 'smartphones' poden arribar a ser intrusius fora de la feina... es pot fer servir com a eina de feina sense abusar-ne. I apel·la a aplicar sempre el sentit comú també en la tecnologia:  És tan fàcil com traslladar aquella situació a un escenari clàssic".
  • I sobretot, sentit comú: ..."¿El que dic en aquest tuit ho diria a la plaça de Catalunya sobre una taula? No, doncs tampoc ho diré a Twitter..."

Què us sembla?

1 comentario:

ps5kklpy4u dijo...

At CES this year, 3D Systems provided up a one-two punch, with the discharge of a quicker version of the Cube and the large CubeX. The latter can do three-color prints and create objects a lot as} 1,070 cubic inches -- or as the corporate puts it, "as massive as a basketball." The CubeX can use both PLA or ABS and runs you $2,499. SLA printers excels at producing components with high ranges of element, clean floor finishes, and best toddler gloves tight tolerances. The quality floor finishes on SLA components, not solely look nice, but can aid within the part’s function—testing the match of an meeting, for example.